Ärtproteinisolat
Det är många som vill gå över till vegetabiliska proteinpulver av olika anledningar. Ett sådant är ärtproteinisolat, ett pulver gjort på isolerade proteiner från ärtor. Ärtproteinpulver går att använda till allt från shakes till bakning.
De ärtproteinisolat som finns att få tag på finns i olika smaker. Om du ska använda det för bakning är det bäst att välja den utan smak.
Så framställs ärtproteinisolat
När man tillverkar proteinpulver med ärtor som råvara separerar man proteinet från kolhydrater. Vitaminer och mineraler följer med och därför är faktiskt ärtproteinpulver också en källa till järn och selen.
En aminosyra som är rikligt förekommande i ärtor är arginin och den är särskilt intressant för den som tränar mycket. Arginin är med och bildar kväveoxid, vilket har en roll i blodcirkulationen.
Vegetabiliska proteinpulver med ärtproteinisolat
Den som vill köpa och konsumera ärtproteiner kan göra det i rena ärtproteinisolat eller i vegetabiliska proteinpulver med en blandning av olika växtproteiner. En del pulver på marknaden har hela 75-80% proteinhalt.
Proteiner från ärta används också i olika matprodukter som burgare, vegofärs och bars. En bra sak med gula och gröna ärtor är dessutom att de går att odla lokalt här i Sverige.